Opis produktu:
- Najbardziej ceniony w kuchni staropolskiej był kapłon, czyli kastrowany młody kogut, dobrze podtuczony. Sarmaci rozpływali się nad jego delikatnym i smakowitym mięsem, które wystarczyło tylko polać rumianym masłem. Słyszałem, że wykwintności dodaje mu polanie w czasie pieczenia białym winem albo sokiem z cytryny. Smak ma wtedy wyborny.
Składniki:
- sól
- czosnek - 30%
- majeranek - 7,5%
- cebula
- tymianek
- kminek - 4%
- imbir
- oregano
- kwas: kwas cytrynowy
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
784/186 (kJ/kcal) |
Tłuszcz |
1,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
Węglowodany |
28 g |
w tym cukry |
27 g |
Białko |
9,1 g |
Sól |
43,0 g |
Zalecenia dla alergików:
- Seler: Może zawierać
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, zboża zawierające gluten.
Dodatki (pozostałe):
bez dodatku glutaminianu monosodowego
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Skrzydełka w sosie cebulowym Składniki (dla 4 osób): 8 skrzydełek, 1 duża cebula, 2 kromki razowego chleba, 2 łyżki białego wytrawnego wina, olej, 2 łyżki Przyprawy do kurczaka po staropolsku Kamis. Przygotowanie: 1. Skrzydełka natrzyj przyprawą wymieszaną z 4 łyżkami oleju. 2. Ułóż w brytfance do pieczenia, wstaw do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 1 godzinę, kilkakrotnie polewając sosem z pieczenia. 3. Skrzydełka przełóż na talerz. Wylej nadmiar tłuszczu z brytfanki. 4. Cebulę i pokruszony chleb podsmaż na złoto na 2 łyżkach oleju i przełóż do brytfanki, w której piekły się skrzydełka. 5. Do brytfanki wlej 1 szklankę wody i wino, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Dokładnie zmiksuj. Skrzydełka podawaj z sosem.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mieszanka przyprawowa.
Kraj pochodzenia:
Polska
Pochodzenie:
Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta:
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny:
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska Więcej inspiracji znajdziecie na: www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem www.kamis.pl