Opis produktu:
- 20 urodziny Kopca Kreta Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Składniki:
- cukier
- mąka PSZENNA
- 7,5 % płatki czekoladowe (cukier, masa kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny słonecznikowe))
- skrobia PSZENNA
- kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- żelatyna
- proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglan sodu), mąka PSZENNA)
- czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza)
- skrobia modyfikowana
- aromaty (zawierają LAKTOZĘ)
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (śmietanka 30 % tł., banan ok. 140 g) 100 g |
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (śmietanka 30 % tł., banan ok. 140 g) 1 porcja = 65 g |
(%*) |
Energia |
1400 kJ |
910 kJ |
11 % |
Energia |
336 kcal |
218 kcal |
11 % |
Tłuszcz |
21 g |
14 g |
20 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone |
7,5 g |
4,9 g |
25 % |
Węglowodany |
32 g |
21 g |
8 % |
w tym Cukry |
21 g |
14 g |
16 % |
Białko |
4,0 g |
2,6 g |
5 % |
Sól |
0,36 g |
0,24 g |
4 % |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Z mieszanki otrzymujemy 12 babeczek. 1 porcja = ok. 65 g |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania:
Na porcję |
1 porcja (65 g) zawiera: |
Wartość energetyczna |
910 kJ |
|
218 kcal |
Energia w 100 g 1400 kJ / 336 kcal |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Zalecenia dla alergików:
- Mleko: Zawiera
- Pszenica: Zawiera
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przygotuj Babeczki Kopce Kreta z ulubionymi owocami Dodaj: - 1 jajko - 80 ml oleju (ok. 8 łyżek) - 250 ml śmietanki 30 % tł. (mocno schłodzonej) - 1 duży banan (lub inne owoce) Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie babeczek: Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła. Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość mieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. ½ łyżki). 2. Pieczenie: Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie. Temperatura pieczenia: ok. 175°C Czas pieczenia: ok. 15-18 min Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu. 3. Wydrążenie babeczek Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana. 4. Przygotowanie masy i posypanie ciastem Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Ubijaj całość przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min do lodówki. Ciasto na Babeczki może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta. Smacznego :) Zamień Babeczki Kopce Kreta w... Owieczki Szukające zajączki Jeżyki
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mieszanka w proszku do przyrządzenia babeczek Kopce Kreta.
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl