Opis produktu:
- Kasza gryczana biała powstaje z nieprażonych ziaren gryki. Jest dobrym źródłem białka. Ma kremową barwę i delikatny smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, zapiekanek i dań jednogarnkowych.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
% RWS* |
wartość energetyczna |
1437 kJ |
17 |
wartość energetyczna |
340 kcal |
tłuszcz |
2,8 g |
4 |
w tym kwasy nasycone |
0,6 g |
3 |
węglowodany |
64,5 g |
25 |
w tym cukry |
1,1 g |
1 |
błonnik |
5,2 g |
białko |
11,7 g |
23 |
sól |
<0,01 g |
<1 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać gluten.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Pieczony schab wieprzowy w miodzie Składniki dla 4-6 osób, czas przygotowania 1,5 h. Składniki: ok. 1 kg schabu, ¼ szklanki musztardy, ¼ szklanki płynnego miodu, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, mieszanka sałat, garść oliwek, fioletowa cebula, pestki dyni, łyżka soku z cytryny, łyżka mąki. Przygotowanie: Schab oprószamy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Miód i musztardę rozcieramy w miseczce. Gdy składniki się połączą, smarujemy mięso grubą warstwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. W trakcie pieczenia polewamy mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu, jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Schab po upieczeniu kroimy na cienkie plastry. Sałaty myjemy i osuszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, oliwki i uprażone na patelni pestki z dyni. W miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Takim sosem polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Potrawę podajemy z białą kaszą gryczaną. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kasza gryczana biała
Pochodzenie:
Kraj pochodzenia: PL - Polska, UA - Ukraina, LI - Litwa
Adres producenta:
Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września
Adres zwrotny:
Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl