Opis produktu:
- Więcej przepisów na oetker.pl
Składniki:
- cukier
- żelatyna
- regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
- aromat
- barwnik (kurkumina)
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g |
Wartość odżywcza po przyrządzeniu 1 porcja = 144 g |
(%*) |
Energia |
221 kJ |
318 kJ |
4 % |
Energia |
52 kcal |
75 kcal |
4 % |
Tłuszcz w tym |
0 g |
0 g |
0 % |
Kwasy Tłuszczowe Nasycone |
0 g |
0 g |
0 % |
Węglowodany |
11 g |
16 g |
6 % |
w tym Cukry |
11 g |
16 g |
18 % |
Białko |
1,6 g |
2,3 g |
5 % |
Sól |
0,01 g |
0,01 g |
<1 % |
4 porcje po 144 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania:
Na porcję |
1 porcja (144 g) po przyrządzeniu |
Wartość energetyczna |
318 kJ |
|
75 kcal |
Energia w 100 g 221 kJ / 52 kcal |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. 2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj). 3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką. W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przepisy kulinarne:
Przepis na: Cytrynową piankę z czekoladą Składniki: Masa sernikowa: - 600 ml wody - 2 opak. Galaretki Dr. Oetkera smak cytrynowy - 65-70 g biszkoptów - 500 ml śmietanki 30 % tł. (schłodzonej) Polewa: - 100 g czekolady mlecznej - 50 ml śmietanki 30 % tł. Sposób przygotowania: Masa sernikowa Zagotuj wodę i odmierz 600 ml wody. Zawartość torebek z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Okrągłą formę Ø 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty, układając je obok siebie. Do drugiego naczynia przelej schłodzoną śmietankę i ubij ją mikserem do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji. Ciągle mieszając, wlewaj tężejącą galaretkę (ważne, aby galaretka nie była zbyt płynna, ani za gęsta. Powinna być na tyle płynna, żeby można było ją swobodnie wlewać do śmietanki). Masę przelej do tortownicy i pozostaw ją do stężenia na około 2 godziny. Polewa Połamaną czekoladę mleczną i śmietankę umieść w miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladą udekoruj ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Galaretka w proszku, smak cytrynowy.
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl