Opis produktu:
- Warto wiedzieć Przyprawa do pieczeni jest polecana do mięsa wieprzowego, wołowego i cielęcego. Można wetrzeć ją w surowe mięso lub na jej bazie przygotować marynatę. Pieczeń najlepiej piec w temperaturze 150-180°C, a w międzyczasie warto ją kilka razy obrócić. Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Składniki:
- sól
- gorczyca biała
- papryka słodka
- czosnek
- papryka ostra
- kminek
- pieprz czarny
- majeranek
- tymianek
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
1102 kJ/264 kcal |
Tłuszcz |
8,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,9 g |
Węglowodany |
28 g |
w tym cukry |
5,6 g |
Białko |
11 g |
Sól |
37,0 g |
Zalecenia dla alergików:
- Seler: Może zawierać
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Zawiera
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, seler, orzeszki ziemne i sezam.
Dodatki (pozostałe):
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Pieczona szynka wieprzowa 6-8 porcji, 140 min Składniki: - 1 mała szynka wieprzowa bez skóry i kości (ok. 1,5 kg), - 1 cytryna, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 4 łyżki miodu, - 1 opakowanie Przyprawy do pieczeni Prymat, - 4 ząbki czosnku, Purée ziemniaczane: - 1 kg dużych ziemniaków, - 1/2 szklanki mleka 3,2% - 1/2 szklanki śmietany 32%, - 4 łyżki masła, - szczypta Gałki muszkatołowej Prymat, - do smaku: Sól morska, Pieprz biały mielony Prymat. Sposób przygotowania: Czosnek rozgnieść i połączyć z oliwą, miodem i przyprawą do pieczeni. Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Obłożyć plastrami cytryny, dokładnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, gdy będą jeszcze ciepłe i przecisnąć przez praskę. W garnku podgrzać mleko ze śmietaną i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodać ziemniaki, masło i energicznie wymieszać. Upieczone mięso odwinąć z folii, pokroić w plastry, przełożyć na talerze i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Szynkę podawać z purée ziemniaczanym. Tysiące przepisów znajdziesz na: Doradcasmaku.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mieszanka przyprawowa do pieczeni i mięs duszonych - kompozycja suszonych przypraw i ziół.
Adres producenta:
Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska
Adres zwrotny:
Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska Tel.: +48/32/47 33 833 www.prymatgroup.pl