Opis produktu:
- W czasie wędrówki starymi polskimi szlakami nieraz powracałem do smaków dzieciństwa. Kruche, soczyste, w pysznej chmurce aromatycznych warzyw i wonnych ziół z polskich łąk - takie mięsiwa przyrządzała moja prababcia. Podlewała je białym winem, by wyszlachetniało i długo trzymała w zimnie, bo wtedy mięso najlepiej wchłaniało smaki przypraw.
Składniki:
- czosnek - 25,5%
- sól
- gorczyca biała
- kwas: kwas cytrynowy
- kolendra
- owoc jałowca - 4,2%
- cebula
- majeranek - 3,5%
- papryka słodka
- pieprz czarny - 3,5%
- chili
- cukier
- liście laurowe
- bazylia - 2,3%
- ziele angielskie
- oregano
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Średnia wartość odżywcza 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
1082/259 (kJ/kcal) |
Tłuszcz |
5,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
29 g |
w tym cukry |
19 g |
Białko |
12 g |
Sól |
22,1 g |
Zalecenia dla alergików:
- Seler: Może zawierać
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Zawiera
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać jaja, mleko, seler, soja, zboża zawierające gluten.
Dodatki (pozostałe):
bez dodatku glutaminianu monosodowego
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Marynata staropolska do mięs i drobiu Przygotowanie: (na ok. 0,5 kg mięsa): 1. Zawartość torebki wymieszaj z 6-7 łyżkami oleju. 2. Mięso pokrój na porcje, lekko rozbij, posmaruj otrzymaną marynatą z dwóch stron i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. 3. Piecz w temperaturze ok. 220°C, grilluj lub smaż na rozgrzanym oleju. Marynatę polecamy również do pieczenia większych kawałków mięsa (ok. 1 kg). Należy wówczas zawartość torebki wymieszać z 7-8 łyżkami oleju. Otrzymaną marynatą posmaruj mięso, zawiń w folię do żywności i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Piecz w temperaturze 180°C przez 1-1,5 godziny (w zależności od rodzaju mięsa).
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mieszanka przyprawowa.
Kraj pochodzenia:
Polska
Pochodzenie:
Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta:
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny:
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska Więcej inspiracji znajdziecie na: www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem www.kamis.pl