Papryka habanero po raz pierwszy została zaobserwowana i zebrana na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółta i pomarańczowa odmiana) oraz na Karaibach (czerwona), a obecnie zrywa się ją często w rejonach Amazonii - w Brazylii i Kolumbii. Uchodzi ona za odmianę chili, która słynie z największego poziomu ostrości - mimo jednak, że już niewielkie jej ilości mogą powodować pieczenie w ustach, są też w stanie wywoływać uczucie świeżości oraz smaku mogącego być kojarzonym z tropikami. Choć prawdą jest, że nie każdemu przypadną do gustu, dla wielu innych staną się elementem codziennej diety. Takimi są zresztą w Meksyku, gdzie - jak już wcześniej wspomnieliśmy - znajduje się jej źródło. W Polsce, z uwagi na rzadkość występowania i spożywania, są zwykle jedynie dodatkiem i czymś kupowanym do czasu do czasu.
Ostre papryczki habanero są bogate w kapsaicynę, która to jest bezpośrednio odpowiedzialna za ich ostrość. Szacuje się, że w ich gnieździe nasiennym jej stężenie może wynieść nawet 1500 ppm, przy czym już stężenie tejże kapsaicyny o wartości 0,5 ppm jest już odczuwalne za ostre. Jak się okazuje, kapsaicyna bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie organizmu - zabija mitochondria komórek rakowych, zapobiegając tak zwanym "przerzutom" i rozrostowi. Choć w olbrzymich ilościach potrafi być też szkodliwa, a wręcz toksyczna, człowiek nie jest w stanie spożyć jej na tyle, by zaobserwować u siebie ten efekt (właśnie za sprawą jej ostrości).
Same owoce rosną na roślinie osiągającej do 120 centymetrów wysokości, z szerokimi liśćmi oraz małymi kwiatami. Niedojrzałe owoce zawsze są zielone - dopiero po osiągnięciu pełnej dojrzałości przybierają kolor zależny od konkretnej ich odmiany. Większość owoców w stanie surowym nie nadaje się do bezpośredniego spożycia przez człowieka, który po prostu nie jest w stanie wytrzymać tego poziomu ostrości. Właśnie dlatego konieczne jest zastosowanie jej jako dodatek - więcej na ten temat powiemy w kolejnym akapicie tego artykułu.
Zastosowanie papryczek habanero
Papryczka habanero znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim jako roślina przyprawowa - mimo, że cechuje się ogromną ostrością, odczuwalny jest jej owocowo-tropikalny smak (przypominający morele lub brzoskwinie). Nie należy z nią przesadzać, ale sama w sobie jest w stanie zapewnić zdecydowanie nieszablonowe doznania. Nie bez powodu to w takiej formie jest wykorzystywana w tradycyjnej kuchni peruwiańskiej i brazylijskiej.
Owoce tej papryki nadają się również jako składnik do wszystkich potraw, które trzeba "rozcieńczyć" - świetnie sprawdzą się zatem jako dodatek lub jeden z głównych składników sosów, zup, gulaszu, chilli con carne albo też... bigosu czy leczo. Oczywiście zawsze należy uważać na ich ilość - zbyt duża, potrafi skutecznie zniechęcić wielbicieli łagodniejszej kuchni. Bardzo często wykorzystuje się ją również do przyprawiania mięsa mielonego, a także jako dodatek do słodkich przetworów (jak chociażby ciasta), zwłaszcza tych z dodatkami owoców.
Papryczki habanero zadziwiająco dobrze radzą sobie w naszym klimacie, rosnąć również w doniczkach - z uwagi na ich unikalny wygląd i fakt, że nie wymagają olbrzymiej pielęgnacji, coraz częściej są zatem uprawiane jako ozdobne rośliny doniczkowe.
Gdzie kupić tego typu papryczki?
Nie bez powodu o
ostrych papryczkach habanero większość ludzi dowiaduje się z Internetu. Nie są one bowiem czymś bardzo często spotykanym w sklepach stacjonarnych - stanowią produkt praktycznie niedostępny w standardowych sieciówkach i niezwykle ciężki do dostania w sklepach specjalistycznych. Niemal trzeba więc sięgać po sklepy internetowe, a jednym z tych oferujących je w najświeższej formie oraz w przystępnej cenie jest nasz
sklep spożywczy online. Zamawiając, nasze papryczki możemy otrzymać w sposób wygodny, z dostawą pod sam dom - a jeśli chcemy, do koszyka jesteśmy w stanie dodać masę innych produktów, równie ciekawych, nietypowych i niespotykanych w polskich sklepach.
Podsumowanie
Ostre papryczki habanero są w stanie doskonale urozmaicić niemal każdą potrawę, nadając jej mnóstwa wyrazistości. Doskonale nadadzą się nie tylko dla wielbicieli najostrzejszych dań, ale i tych, którzy lubią konkretne smaki, oddziałujące na zmysły połączeni
a i nietypowe emocje towarzyszące jedzeniu. Właśnie dlatego warto sięgnąć po nasze
delikatesy online i zaopatrzyć się w te papryczki, a następnie w pomysły na ich nieszablonowe zastosowanie. Smak, który dzięki temu odkryjemy z pewnością sprawi, że będziemy się na nie decydować znacznie częściej.