Franczyza Dostawa Blog Kontakt
Wersja polska English version
Zaloguj się
Zarejestruj konto
Przypomnij hasło
Wyślij ponownie email aktywacyjny
Dostawa
Regulamin
Kontakt
O nas
Jesteś tu:
Kod pocztowy: Polska

Ogniście pikantne papryczki czyli o najostrzejszych paprykach świata.

Ciekawostki | 2020-02-12


Na świecie wyróżniamy kilkanaście odmian ostrych papryczek, należą one do odmian chili oraz pepperoni. Różnią się one od siebie kształtem, kolorem, smakiem oraz poziomem ostrości. Zacznijmy jednak od początku. Dlaczego w ogóle papryki są ostre ? Odpowiada za to substancja, którą zawierają o nazwie kapsaicyna. Zawartość kapsaicyny w danym produkcie mierzona jest na podstawie tzw. skali chemika Wilbura Scoville’a (SHU - Scoville Hotness Unit). Odmiany ekstremalnie ostre mogą spowodować chwilową utratę czucia w jamie ustnej i na wargach lub nawet trudności z oddychaniem oraz czkawkę, dlatego spożywanie takich ognistych papryczek na surowo nie jest najlepszym pomysłem. Mimo to papryki ostre są niezwykle zdrowymi warzywami, zawierają one duże ilości witaminy C oraz witaminy (B, A, E), flawonoidy, sole mineralne, (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) oraz inne wartościowe substancje. Natomiast sama kapsaicyna wspiera metabolizm oraz łagodzi apetyt co jest przydatne podczas odchudzania. Ponadto szereg badań wskazuje, że jest antyoksydantem oraz ma działanie antyrakowe.

Chcąc sobie wyobrazić, jak bardzo ogniste są najostrzejsze papryczki świata, należy zauważyć, że zwykła czerwona papryka zawiera 0 SHU, ziarenka pieprzu mają 100 - 500 SHU, papryczki jalapeno natomiast 2500 SHU, a habanero aż dziesięciokrotnie więcej. Można by powiedzieć, że to dużo prawda? Niekoniecznie, gdyż czysta kapsaicyna ma około 15 000 000–16 000 000 SHU !!!

Zatem przejdźmy do rankingu najostrzejszych papryk dostępnych w naszym sklepie:
1. Carolina reaper – zwana potocznie "ponury żniwiarz" najostrzejsza papryka świata ze wpisem rekordu do księgi Guinnessa z 2012r . Od 1,5 – 2 milionów SHU
2. Trynidad Scorpion - Jest to papryczka pochodząca z południowego Trinidadu. Owoce mają bardzo charakterystyczny pomarszczony wygląd, czasami z ogonkiem w kształcie kolca, przypominającą odwłok skorpionów, zatem wiadomo już skąd wzięła się jej nazwa.
3. Naga Jolokia - nazywana również Bhut Jolokia oraz Ghost Pepper. To jedna z najstarszych odmian papryk pochodząca z Indii. Poziom ostrości szacuje się od 800.000 – 1.000.000 SHU. Owoce tej odmiany charakteryzują się nierówną lekko chropowatą powierzchnią i owocowo-pieprzowym aromatem.
4. Habanero Red Savina
5. Rawit (piri piri)
6. Zielone Jalapeno
7. Czerwone Peperoni

Czy są tu amatorzy piekielnie ostrych doznań ?

Ilość produktów:
0
Łączna wartość:
0,00 zł
Twój koszyk jest pusty
Otwórz koszyk
Orzeszki Felix
chipsy w piecu prażone
Inka Napój Roślinny
opis obrazka
Określ kraj i kod pocztowy miejsca dostawy:
Kraj dostawy:  
Kod pocztowy: