Opis produktu:
- Jest naturalnym źródłem Błonnika, Białka, Kwasu Foliowego i Potasu. Posiada naturalnie wysoką zawartość: Tiaminy, Magnezu, Fosforu, Cynku, Miedzi i Manganu. Mangan i Fosfor przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Cynk, Magnez, Mangan i Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Cynk i Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Już 50 gram (około 1/7 opakowania) Kaszy gryczanej białej Sante, spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwala osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g |
Wartość energetyczna |
1454 kJ / 344 kcal |
Tłuszcz |
3,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
Węglowodany |
63 g |
w tym cukry |
2,9 g |
Błonnik |
5,9 g |
Białko |
13 g |
Sól |
0 g |
Witaminy: |
Tiamina |
0,54 mg (49%)* |
Kwas foliowy |
32 µg (16%)* |
Składniki mineralne: |
Potas |
443 mg (22%)* |
Magnez |
218 mg (58%)* |
Fosfor |
459 mg (66%)* |
Cynk |
3,5 mg (35%)* |
Miedź |
0,41 mg (41%)* |
Mangan |
2,04 mg (102%)* |
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać śladowe ilości glutenu oraz soi.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania: Do garnka wlej wodę (2 szklanki wody na szklankę kaszy), dodaj liść laurowy lub majeranek i zagotuj. Kaszę opłucz, wsyp do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut). Garnek z pokrywką zdejmij z ognia i owiń w koc lub wstaw do lekko nagrzanego piekarnika. Pozostaw w cieple przez około 20 minut. Następnie dodaj sól do smaku i tak przygotowaną kaszę nakładaj na talerze.
Przepisy kulinarne:
Kasza gryczana biała ze szpinakiem i orzechami Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej Sante, 400 g świeżych liści szpinaku, 2 cebule, 4-6 orzechów włoskich, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, 2 szklanki bulionu warzywnego, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, sól himalajska Sante, pieprz. Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej jedną szklanką bulionu warzywnego, dodaj sok z cytryny i ocet jabłkowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wlej drugą szklankę bulionu i gotuj dalej do czasu, aż kasza zmięknie. Cebulę czosnek obierz, umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek i zeszklij. Szpinak dokładnie umyj, lekko osusz i rozdrobnij, następnie dodaj do cebuli i podduś do momentu aż zwiędną. Połącz z kaszą i dopraw do smaku solą Sante i pieprzem. Wyłóż na talerze i posyp orzachami włoskimi. Podawaj z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kasza gryczana biała
Adres producenta:
Sante A. Kowalski sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Polska
Adres zwrotny:
Sante A. Kowalski sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Polska Uwagi o produktach "Sante" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta: serwis@sante.pl