Opis produktu:
- Ksylitol to substancja słodząca naturalnego pochodzenia nazywana „cukrem brzozowym" stosowana jako alternatywa białego cukru. Oryginalny ksylitol otrzymywany jest z kory drzew liściastych, najczęściej brzozy z Finlandii: - jest tak samo słodki jak cukier biały, ale o 40% mniej kaloryczny - ma niski indeks glikemiczny - odpowiedni dla diabetyków - zastosowanie do ciast (poza drożdżowymi), deserów, napojów, sosów, syropów, przetworów owocowo-warzywnych
Składniki:
- substancja słodząca (ksylitol)
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g: |
Wartość energetyczna |
1007 kJ /242 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone |
0 g |
Węglowodany |
100 g |
w tym Cukry |
0,2 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0,01 g |
Indeks glikemiczny: 8. |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa:
Uwaga: - Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki). - Nie zaleca się podawać dzieciom do 3 roku życia.
Przygotowanie i stosowanie:
Zastosowanie Do ciast (poza drożdżowymi - sprawia, że zaczyn drożdżowy nie pracuje i ciasto nie wyrasta), do deserów, do napojów, sosów, syropów, przetworów owocowo-warzywnych.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Cukier brzozowy ksylitol.
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl