Opis produktu:
- Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera to całkowicie naturalny produkt, który ułatwia samodzielne pieczenie domowego pieczywa (chleb, bułki, ciasto na pizzę): - bez konieczności przygotowywania rozczynu - współpracuje z różnymi rodzajami mąk (jasne, pełnoziarniste) - komplementarny do drożdży świeżych oraz suszonych - pieczywo z zakwasem Dr. Oetkera może być pieczone w piekarniku jak i automatach - 1 porcja 15 g wystarcza na 500 g mąki
Składniki:
- produkty przemiału ŻYTA
- kultury starterowe
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu w proszku: |
Energia |
952 kJ / 230 kcal |
Tłuszcz |
3,1 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
14 g |
w tym Cukry |
1,2 g |
Białko |
16 g |
Sól |
0 g |
Zalecenia dla alergików:
- Mleko: Może zawierać
- Żyto: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Możliwa obecność MLEKA.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przepis na chleb pszenno-żytni Składniki: - 150 g mąki żytniej, typ 2000 (lub 130 g jeśli użyjesz świeżych drożdży), - 350 g mąki pszennej typ 750, - 1 łyżeczka cukru, - 1,5 łyżeczki soli (10 g) - 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera, - 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera (lub 25 g świeżych drożdży), - 400 ml ciepłej wody, - 3 łyżki oleju (1 do wysmarowania formy), - 20 g siemienia lnianego, - 20 g białego sezamu. Na wierzch: - 1 łyżeczka wody, - 5 g siemienia lnianego, - 5 g białego sezamu, - 1 łyżeczka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i drożdże suszone (jeśli używasz świeżych drożdży - przygotuj rozczyn: drożdże rozkrusz, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 50 ml ciepłej wody i 1 łyżkę wymieszanych wcześniej mąk. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Gdy rozczyn podwoi objętość wymieszaj go z pozostałymi suchymi składnikami). Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera dodając 2 łyżki oleju, siemię lniane i biały sezam. Przełóż do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp siemieniem lnianym i białym sezamem. Posyp lekko mąką pszenną i natnij delikatnie chleb nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz do temp. 190°C i piecz jeszcze przez ok. 30 min. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Zakwas żytni do wypieku pieczywa w proszku.
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk