Franczyza Dostawa Blog Kontakt
Wersja polska English version
Zaloguj się
Zarejestruj konto
Przypomnij hasło
Wyślij ponownie email aktywacyjny
Dostawa
Regulamin
Kontakt
O nas
Jesteś tu:
Kod pocztowy: Polska
opis obrazka

Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g

Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni (15 g)
2,21 zł
(147.33zł / 1kg)

Opis produktu:

  • Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera to całkowicie naturalny produkt, który ułatwia samodzielne pieczenie domowego pieczywa (chleb, bułki, ciasto na pizzę): - bez konieczności przygotowywania rozczynu - współpracuje z różnymi rodzajami mąk (jasne, pełnoziarniste) - komplementarny do drożdży świeżych oraz suszonych - pieczywo z zakwasem Dr. Oetkera może być pieczone w piekarniku jak i automatach - 1 porcja 15 g wystarcza na 500 g mąki

Składniki:

  • produkty przemiału ŻYTA
  • kultury starterowe

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze w 100 g produktu w proszku:
Energia 952 kJ / 230 kcal
Tłuszcz 3,1 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone 0,5 g
Węglowodany 14 g
w tym Cukry 1,2 g
Białko 16 g
Sól 0 g

Zalecenia dla alergików:

  • Mleko: Może zawierać
  • Żyto: Zawiera

Inne informacje o alergenach:

Możliwa obecność MLEKA.

Rodzaj przechowywania:

  • Przechowywać w temperaturze otoczenia

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepisy kulinarne:

Przepis na chleb pszenno-żytni Składniki: - 150 g mąki żytniej, typ 2000 (lub 130 g jeśli użyjesz świeżych drożdży), - 350 g mąki pszennej typ 750, - 1 łyżeczka cukru, - 1,5 łyżeczki soli (10 g) - 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera, - 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera (lub 25 g świeżych drożdży), - 400 ml ciepłej wody, - 3 łyżki oleju (1 do wysmarowania formy), - 20 g siemienia lnianego, - 20 g białego sezamu. Na wierzch: - 1 łyżeczka wody, - 5 g siemienia lnianego, - 5 g białego sezamu, - 1 łyżeczka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i drożdże suszone (jeśli używasz świeżych drożdży - przygotuj rozczyn: drożdże rozkrusz, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 50 ml ciepłej wody i 1 łyżkę wymieszanych wcześniej mąk. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Gdy rozczyn podwoi objętość wymieszaj go z pozostałymi suchymi składnikami). Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera dodając 2 łyżki oleju, siemię lniane i biały sezam. Przełóż do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp siemieniem lnianym i białym sezamem. Posyp lekko mąką pszenną i natnij delikatnie chleb nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz do temp. 190°C i piecz jeszcze przez ok. 30 min. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Nazwa produktu uregulowana prawnie:

Zakwas żytni do wypieku pieczywa w proszku.

Adres producenta:

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk

Adres zwrotny:

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Klienci którzy wybrali ten produkt, kupili także...

Cebula

ok 0,5 kg
2,40 zł

Chleb Codzienny mieszany...

500 g
3,20 zł

Ziemniaki

1kg
2,50 zł
Ilość produktów:
0
Łączna wartość:
0,00 zł
Twój koszyk jest pusty
Otwórz koszyk

PRODUKTY DNIA

opis obrazka
opis obrazka
rodowita wilczki
Inka Napój Roślinny
opis obrazka
Określ kraj i kod pocztowy miejsca dostawy:
Kraj dostawy:  
Kod pocztowy: