Opis produktu:
Składniki:
- mąka pszenna
- cukier
- skrobia ziemniaczana
- proszek do pieczenia (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu)
- substancja zagęszczająca: E 466
- skórka z cytryny (0,5%)
- aromat
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną 72% tłuszczu i mlekiem 2% tłuszczu w 100 g |
Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną 72% tłuszczu i mlekiem 2% tłuszczu w 1 porcji ok. 40 g |
Wartość energetyczna |
1473 kJ/351 kcal |
589 kJ/140 kcal (7%*) |
Tłuszcz |
13,7 g |
5,5 g (8%*) |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,4 g |
2,6 g (13%*) |
Węglowodany |
50,8 g |
20,3 g (8%*) |
w tym cukry |
28,1 g |
11,2 g (12%*) |
Białko |
6,0 g |
2,4 g (5%*) |
Sól |
1,1 g |
0,44 g (7%*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |
Ciasto można podzielić na 16 porcji po ok. 40 g. |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania:
Na porcję |
W porcji po przygotowaniu (ok. 40 g): |
Wartość energetyczna |
589 kJ |
|
140 kcal |
W 100 g po przygotowaniu: 1473 / 351 kcal |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |
Zalecenia dla alergików:
- Mleko: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać soję i mleko.
Dodatki:
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przygotuj: - 3 jajka, - 100 g miękkiej margaryny lub masła, - 100 ml mleka Forma do pieczenia 12 cm x 25 cm 1. Przygotuj ciasto Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, margarynę i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min., aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 2. Upiecz ciasto Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy podłużnej o dł. 25 cm. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temp. 170°C (bez termoobiegu) przez 45-50 min. Po 15 min pieczenia natnij ciasto wzdłuż na głębokość 1 cm. 3. I gotowe! Lekko przestudzone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Babkę można udekorować Cukrem Pudrem Gellwe lub lukrem. Pomysł na: Babeczki cytrynowe z czekoladą Nagrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Na blasze do pieczenia ustaw 15 papierowych foremek. Przygotuj ciasto wg podanego powyżej sposobu, następnie dodaj kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto nakładaj do wys. 2/3 foremek. Piecz ok. 15-18 min. Upieczone babeczki pozostaw do ostygnięcia. Słodkiego dnia :)
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mieszanka do domowego przygotowania ciasta.
Adres producenta:
FoodCare Sp. z o.o. ul. Spokojna 4, 32-080 Zabierzów
Adres zwrotny:
FoodCare Sp. z o.o. ul. Spokojna 4, 32-080 Zabierzów