Opis produktu:
- Indonezja jest miejscem, gdzie drzewa cynamonowe dojrzewając w pełnym słońcu, dają niezwykły słodko-korzenny bukiet aromatów. Delikatna szczypta pikanterii, intensywny smak oraz zapach - wprost Ze świata natury: - do wypieków, deserów, kawy, napojów, dań mięsnych, grzanego wina.
Składniki:
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Doskonały do wypieków, deserów, kawy, napojów, dań mięsnych i grzanego wina.
Przepisy kulinarne:
Przepis na alpejską szarlotkę Dodaj: Biszkopt: - 4 jajka, - 150 g cukru, - 50 ml oleju, - 100 g mąki pszennej, - 30 g mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Warstwa jabłkowa: - 2 kg jabłek, - 50 ml wody, - 2 łyżki cukru, - 2 łyżeczki Cynamonu mielonego Dr. Oetkera, - 1 Galaretka o smaku cytrynowym Dr. Oetkera, - 250 ml wody. Warstwa śmietankowa: - 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł. - 30 g cukru pudru - 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera. Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy. Piecz przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. 2. Warstwa jabłkowa: Umyj, obierz i pokrój jabłka w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon. Podsmażaj jabłka przez około 10 min, do miękkości. Odstaw do przestudzenia. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj ją do jabłek. Gdy jabłka przestygną, wylej masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 3. Warstwa śmietankowa: Śmietankę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem przełóż na masę jabłkową i oprósz go delikatnie cynamonem. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Cynamon mielony
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu poł. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl