Opis produktu:
- Oryginalne ciemne kakao z ziarnem kakaowca. Intensywny smak oraz zapach - wprost Ze świata natury. Doskonałe do ciast, polew, deserów i picia.
- Ten produkt wspiera odpowiedzialną uprawę kakao. Certyfikowane kakao UTZ jest uprawiane z troską o ludzi i środowisko. www.utz.org
Składniki:
- kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- regulatory kwasowości (wodorotlenek potasu, węglany potasu
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
100 g produktu |
Energia |
1242 kJ |
Energia |
299 kcal |
Tłuszcz |
11 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone |
6,4 g |
Węglowodany |
9,9 g |
w tym Cukry |
0,6 g |
Błonnik |
32 g |
Białko |
23 g |
Sól |
0,09 g |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Polewa do ciast: rozpuść w garnku 50 g masła z 60 g cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści dodaj 3 łyżki mleka oraz czubatą łyżkę kakao, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewą udekoruj schłodzone ciasto. Kakao do picia: 1-2 łyżeczki kakao i 1 łyżeczkę cukru wsyp do kubka. Dodaj niewielką ilość zimnej wody lub mleka i dokładnie wymieszaj. Dolej gorące mleko (250 ml) i rozmieszaj.
Przepisy kulinarne:
Przepis na brownie bananowe Dodaj: 150 g mąki pszennej, 50 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera, szczyptę soli, 200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 200 g cukru trzcinowego, 100 g orzechów włoskich, 2 banany, 3 jajka. Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzej do tem. 190°C. Formę (ok. 24 x 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia. 2. Wymieszaj mąkę, ciemne kakao i sól. Czekoladę, masło i cukier przełóż do miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. 3. Orzechy włoskie posiekaj, a banany rozgnieć widelcem. Jajka i rozgniecione banany dodaj do rozpuszczonej czekolady (nie musi być przestudzona). 4. Składniki suche połącz z mokrymi i dodaj posiekane orzechy włoskie. 5. Ciasto przełóż do formy i piecz przez ok. 25 min. Po upieczeniu ostudź. Więcej inspiracji znajdziesz na: www.oetker.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tł. kakaowego 10-12%)
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl