Opis produktu:
- Dlaczego nasz makaron smakuje tak dobrze? Dzięki specjalnemu procesowi mielenia ziarna, nasz makaron ma jaśniejszy kolor i lepszy, delikatniejszy smak. Spróbuj! Miedź i cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego Fosfor i mangan przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia Wszystko to znajdziesz w każdej porcji makaronu Pełne Ziarno. Zgodnie z obowiązującą piramidą żywieniową, produkty pełnoziarniste to ważna część właściwie zbilansowanej diety. Spożywając 1 porcję (100 g) ugotowanego produktu dziennie dostarczasz organizmowi fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan, które pozwolą na uzyskanie deklarowanego efektu zdrowotnego. Pamiętaj, że zrównoważona dieta i aktywny tryb życia wpływają pozytywnie na zdrowie.
- więcej inspiracji na: Uwielbiam.pl
Składniki:
- mąka makaronowa pełnoziarnista pszenna. pszenna orkiszowa (12%)
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza w 100 g suchego produktu |
Wartość odżywcza w 100 g ugotowanego produktu |
energia |
1454 kJ / 344 kcal |
717 kJ / 170 kcal |
tłuszcz |
2,3 g |
1,6 g |
w tym kwasy nasycone |
0,5 g |
0,3 g |
węglowodany |
62 g |
29 g |
w tym cukry |
4,9 g |
1,2 g |
błonnik |
7,5 g |
4,9 g |
białko |
15 g |
7,4 g |
sól |
0 g |
0,03 g** |
fosfor |
294 mg (42%)* |
140 mg (20%)* |
żelazo |
4,5 mg (33%)* |
2,4 mg (17%)* |
cynk |
3,0 mg (30%)* |
1,5 mg (15%)* |
miedź |
0,35 mg (35%)* |
0,20 mg (20%)* |
mangan |
2,0 mg (100%)* |
1,0 mg (50%)* |
*% referencyjnych wartości spożycia, |
**wynik nie uwzględnia soli dodanej podczas gotowania makaronu. |
Zalecenia dla alergików:
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać soję.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Jak ugotować makaron? Na każde 100 g makaronu zagotuj 1 l wody. Możesz posolić. Wrzuć makaron, gotuj 4-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedź.
Przepisy kulinarne:
Świdry z cukinią i łososiem w sosie cytrynowym Składniki: makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry z orkiszem 200 g 1 mała cukinia 150 g filet z łososia około 300 g 1 mała cebula Sos: 200 ml śmietanki 30%, szczypta suszonego imbiru, sól, pieprz, skórka z połowy cytryny, sok z 1 małej cytryny, tymianek do posypania. Dodatkowo: 2 łyżki oliwy z oliwek. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 20 min Przygotowanie: Makaron to podstawa! Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzając zostaw 1 szklankę wody. Przygotuj dodatki! Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj cukinię pokrojona w plastry i podsmaż do miękkości (ok. 2 min). Na koniec dopraw szczyptą soli. Do cukini wlej śmietankę, dopraw pieprzem, imbirem, sokiem oraz skórką z cytryny i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj rybę pokrojona na mniejsze kawałki. Połącz i ciesz się smakiem! Makaron podawaj z gorącym sosem. Posyp tymiankiem. Smacznego!
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Makaron pełnoziarnisty z orkiszem świdry.
Adres producenta:
MW FOOD Sp. z o.o. Sp.k. ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice www.lubella.pl
Adres zwrotny:
MW FOOD Sp. z o.o. Sp.k. ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice www.lubella.pl