Opis produktu:
- Warto wiedzieć Kebab-gyros to wyjątkowa kompozycja przypraw nadająca mięsu orientalny, ostry charakter. Doskonale pasuje do dań z wołowiny, jagnięciny, baraniny i drobiu przygotowanych na patelni lub grillu. Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Składniki:
- sól
- papryka słodka
- czosnek
- cukier
- owoc kolendry
- gorczyca biała
- majeranek
- rozmaryn
- owoc jałowca
- cebula
- chili
- kurkuma
- ziele angielskie
- goździki
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
1021 kJ / 244 kcal |
Tłuszcz |
6,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,9 g |
Węglowodany |
31 g |
w tym cukry |
14 g |
Białko |
8,0 g |
Sól |
37,1 g |
Zalecenia dla alergików:
- Seler: Może zawierać
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Zawiera
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, seler, orzeszki ziemne i sezam.
Dodatki:
Dodatki (pozostałe):
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Gyros w chlebie pita 4 porcje, 45 min Składniki: - 500 g karkówki wieprzowej, - 1 mała sałata lodowa, - 1 pomidor, - 1 ogórek, - 1 czerwona cebula, - 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat, - 4 chlebki pita, - 120 g jogurtu naturalnego. Marynata: - 2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat, - 3 łyżki Przyprawy kebab-gyros Prymat, - 1/2 szklanki oleju rzepakowego, - 2 rozgniecione ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster lekko rozbić, natrzeć marynatą i ostawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po zamarynowaniu każdy kawałek mięsa pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na patelni. Zawartość opakowania z sosem greckim wymieszać z jogurtem i odstawić na 10 min. Sałatę lodową posiekać w paski, pomidora i ogórka pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Składniki przełożyć do miski, polać sosem greckim i dokładnie wymieszać. Chlebki pita delikatnie podgrzać na patelni, przeciąć, żeby zrobiły się kieszonki. Włożyć do nich sałatkę i gorące mięso.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mieszanka przyprawowa do kebaba i gyrosa - kompozycja suszonych przypraw i ziół.
Adres producenta:
Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska
Adres zwrotny:
Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska Tel.: +48/32/47 33 833 www.prymatgroup.pl