Opis produktu:
- Quinoa Święte zboże Inków Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano superziarna przyszłości. Spokrewniona jest z amarantusem i ma podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus. Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka i błonnika - posiada wysoką zawartość magnezu, żelaza i potasu oraz kwasu foliowego - jest źródłem tiaminy (wit. B1) Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - Składnik zup i dań jednogarnkowych - Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu - Podstawa zapiekanek na słono i słodko Żywność Funkcjonalna - Na zdrowie! Żywność funkcjonalna to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, prebiotyki, witaminy, minerały i inne.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1482 kJ / 351 kcal |
Tłuszcz |
5,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7 g |
Węglowodany |
58 g |
w tym cukry |
0 g |
Błonnik pokarmowy |
6,8 g |
Białko |
14 g |
Sól |
0,02 g |
Witaminy: |
Tiamina (Wit. B1) |
0,27 mg (25%)* |
Kwas foliowy |
182 µg (91%)* |
Składniki mineralne: |
Potas |
674 mg (34%)* |
Magnez |
313 mg (83%)* |
Żelazo |
8,9 mg (64%)* |
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osób dorosłych. |
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania: Komosę ryżową przyrządza się podobnie jak ryż. Ziarno należy przepłukać i gotować w wodzie przez 20-30 minut [w stosunku 1:1½], z dodatkiem łyżeczki oliwy i szczypty soli morskiej, do momentu, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Przepisy kulinarne:
Sałatka wiosenna z quinoa Składniki: 125 g quinoa (pół opakowania), 2 pomidory, 2 świeże ogórki, 1 żółta papryka, garść rukoli, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny, szczypta pieprzu i soli morskiej Sante z magnezem i potasem. Sposób przygotowania: Quinoa przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory, ogórki i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj rukolę oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj oliwę z oliwek, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Komosa ryżowa
Adres producenta:
SANTE A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa
Adres zwrotny:
SANTE A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Uwagi o produktach Sante prosimy kierować do Serwisu Konsumenta serwis@sante.pl Więcej informacji znajdziesz na: www.sante.pl