Opis produktu:
- Czarnuszka charakteryzuje się pikantnym aromatem, dlatego zmielona może stanowić świetny substytut pieprzu. W smaku przypomina nieco sezam z lekką nutą kminku. Czarnuszka jest również nazywana: czarnym kminem, rzymską kolendrą czy kwiatem kopru.
- Opakowanie zachowujące aromat
Zalecenia dla alergików:
- Produkt może zawierać śladowe ilości zboża zawierającego gluten, jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza) i gorczycy.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Zastosowanie: Ziaren czarnuszki używa się podobnie do maku - posypuje się nimi wierzch ciast, chlebów, pit i małych ciastek.
Przepisy kulinarne:
Pikantne ciasto francuskie z czarnuszką na 2 porcje: Lista zakupów: 1 gotowe ciasto francuskie, 250 g mięsa mielonego (np.: wieprzowina, wołowina, baranina), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchew, 2 łyżeczki curry, 1 jajko, 2 łyżki czarnuszki, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku Przyrządzenie: Posiekać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć i zostawić do ostudzenia. Mięso przyprawić solą, pieprzem i curry, dodać jajko i cebulę z czosnkiem. Dodać drobno startą marchewkę i wszystko dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć 8 równych kawałków. Na każdy nałożyć porcję mięsa i uformować ciastka. Wierzch posmarować olejem i posypać ziarnami czarnuszki. Piec w nagrzanym do 185°C piekarniku przez 20 min. Wskazówka: Wyśmienicie smakuje ze śmietanowym dipem, chili i świeżą kolendrą. Więcej przepisów na stronie: www.kotanyi.com
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Czarnuszka cała
Adres producenta:
Kotányi GmbH A-2120 Wolkersdorf/PF 66 Austria dla Kotányi Polonia Sp. z o.o.
Adres zwrotny:
www.kotanyi.com info.pl@kotanyi.com