Opis produktu:
- Warto wiedzieć kminek cały ma ostry zapach oraz lekko piekący, gorzkawy smak. Jest idealnym zwieńczeniem słonych wypieków: bułek, precli i paluszków. Podkreśli wyjątkowy smak domowego chleba oraz sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju serów.
Zalecenia dla alergików:
- Seler: Może zawierać
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 4-6 porcji, 60 min Składniki: - 500 g mąki pszennej typu 500, - 250 g ciepłej wody, - 1 jajko, - 2 łyżki oleju, - 100 g kaszy gryczanej, - 200 g sera bundz, - 1 pęczek szczypiorku, - 100 g boczku wędzonego parzonego, - 100 g gęstego jogurtu naturalnego, - 50 g cebuli szalotki, - 20 g masła, - 1 łyżeczka Kminku całego Prymat, - 2 łyżeczki Natki pietruszki suszonej Prymat, - szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Prymat, - do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat. Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki soli, ciepłą wodę i olej. Zagnieść, dodać jajko, wyrobić na gładką masę. Odstawić na 20 min. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie z łyżką masła. Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pokrojony w cienkie paski boczek, podsmażyć. Kaszę wymieszać z cebulą, boczkiem, serem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką. Dodać przyprawy i doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto, szklanką wyciąć koła, na każde z nich nałożyć po łyżeczce farszu. Formować półkola, zlepiając brzegi ciasta. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podawać na ciepło z gęstym jogurtem. Tysiące przepisów znajdziesz na: Doradcasmaku.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kminek cały
Adres producenta:
Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska
Adres zwrotny:
Prymat Sp. z o.o. ul. Chlebowa 14 44-337 Jastrzębie-Zdrój Polska Tel.: +48/32/47 33 833 www.prymatgroup.pl