Składniki:
- cukier
- skrobie (skrobia ziemniaczana, skrobia pszenna)
- syrop glukozowy
- żelatyna wieprzowa
- całkowicie utwardzone oleje roślinne (palmowy, kokosowy)
- emulgatory: E 472a, E 471
- białka mleka
- aromat
- barwnik: karoteny
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza po przygotowaniu z mlekiem 2% tłuszczu: w 100 g |
Wartość odżywcza po przygotowaniu z mlekiem 2% tłuszczu: w 1 porcji (około 36 g) |
Wartość energetyczna |
614 kJ / 145 kcal |
221 kJ / 52 kcal 3%* |
Tłuszcz |
2,7 g |
1,0 g 1%* |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,1 g |
0,7 g 4%* |
Węglowodany |
26,7 g |
9,6 g 4%* |
w tym cukry |
20,2 g |
7,3 g 8%* |
Białko |
3,5 g |
1,3 g 3%* |
Sól |
0,11 g |
0,04 g 1%* |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Z jednego opakowania otrzymujemy około 545 g gotowego kremu, co wystarcza na przełożenie ciasta i podzielenie go na 15 porcji (1 porcja = około 36 g kremu). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania:
Na porcję |
W porcji po przygotowaniu (ok. 36 g): |
Wartość energetyczna |
221 kJ |
|
52 kcal |
W 100 g po przygotowaniu: 614 kJ / 145 kcal |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Zalecenia dla alergików:
- Mleko: Zawiera
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać soję.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Do sporządzenia kremu przygotuj: 400 ml zimnego mleka (ok. 1 i 2/3 szklanki). Sposób przygotowania: 1. Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka. 2. Wsyp zawartość torebki, miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. Gotowy krem nakładaj na ciasto.
Przepisy kulinarne:
Pomysł na: Ciasto Karpatka Przygotuj: 200 g mąki pszennej, 5 jajek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia Gellwe, 180 g masła lub margaryny, 1 i ½ szklanki wody. Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia, ostudź, wbij jajka i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. Otrzymaną masę podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź przy pomocy łyżki cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie 25 x 36 cm. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 min. Następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz ok. 15 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo. Gdy ciasto wystygnie, rozsmaruj na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryj drugą częścią ciasta. Gotową Karpatkę możesz posypać cukrem pudrem. Słodkiego dnia :)
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Mieszanka do przygotowania kremu do karpatki.
Adres producenta:
FoodCare Sp. z o.o. ul. Spokojna 4 32-080 Zabierzów
Adres zwrotny:
FoodCare Sp. z o.o. ul. Spokojna 4 32-080 Zabierzów