Opis produktu:
- Brukselka to zdrowe i aromatyczne warzywo. Świetnie pasuje do dań głównych, a także jako przekąska sama w sobie.
- Więcej pysznych przepisów na: www.hortex.pl
Składniki:
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
191 kJ / 46 kcal |
Tłuszcz |
0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
Węglowodany |
3,2 g |
w tym cukry |
3,1 g |
Błonnik |
5,2 g |
Białko |
4,5 g |
Sól |
0,02 g |
Zalecenia dla alergików:
- Seler: Może zawierać
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać: seler, gorczycę, mleko, jaja, soję, zboża zawierające gluten.
Rodzaj przechowywania:
Przechowywanie:
Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
* -6°C 4 dni
** -12°C 1 miesiąc
*** poniżej -18°C do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18°C
Przygotowanie i stosowanie:
Spożywać po obróbce termicznej
Przepisy kulinarne:
Kulinarne inspiracje Hortex Tarta z brukselką Składniki: - Brukselka Hortex - 1 opakowanie - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 100 ml śmietanki 30% - 100 g boczku wędzonego - 50 g parmezanu lub sera grana padano - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - 1 łyżka miodu - 2 łyżki musztardy ziarnistej - sól, pieprz Gotowe w 75 minut Przygotowanie: Brukselkę lekko rozmroź. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtka, sól, 1 łyżkę śmietany i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zwiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Brukselki przekrój na pół, dokładnie obtocz w miodzie i musztardzie i włóż do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10 minut. W tym czasie wymieszaj pozostałą śmietanę z jajkiem, startym serem, solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy jajecznej. Tak przygotowaną masę wylej na podpieczony spód i ułóż na niej połówki brukselek przecięciem do góry. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 30-35 minut.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Brukselka. Produkt głęboko mrożony.
Kraj pochodzenia:
Produkt UE
Pochodzenie:
Miejsce pochodzenia: Unia Europejska
Adres producenta:
Polski Ogród sp. z o.o., ul. Mszczonowska 2, 02-337 Warszawa
Adres zwrotny:
Polski Ogród sp. z o.o., ul. Mszczonowska 2, 02-337 Warszawa