Opis produktu:
- Kasza jęczmienna wiejska powstaje z obłuszczonego, pokrojonego ziarna jęczmienia. Zawiera dużo błonnika i jest źródłem białka. Wyśmienicie smakuje jako danie główne z dodatkiem mięs i warzyw. Doskonale komponuje się także z grzybami.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
% RWS* |
wartość energetyczna |
1379 kJ |
16 |
wartość energetyczna |
326 kcal |
tłuszcz |
0,6 g |
1 |
w tym kwasy nasycone |
0,2 g |
1 |
węglowodany |
65,0 g |
25 |
w tym cukry |
1,9 g |
2 |
błonnik |
8,8 g |
białko |
10,7 g |
21 |
sól |
0,03 g |
1 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Pulpeciki z warzywami Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 60 minut. Składniki: mięso mielone wieprzowe z szynki 500 g, jajo, 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka zielona i żółta, pól pora, pól cukinii, pęczek koperku, łyżka mąki, 3 łyżki śmietany 18%. Przygotowanie: Mięso mieszamy z jajem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą. Formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, zostawiając kilka chochelek wywaru. Łyżkę mąki mieszamy z pięcioma łyżkami wody, wlewamy do wywaru, w którym gotowały się pulpety i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę, koper i startą gałkę muszkatołową (do smaku). Warzywa myjemy, kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni. Podajemy z kaszą. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kasza jęczmienna wiejska
Adres producenta:
CENOS Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września
Adres zwrotny:
CENOS Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl