Opis produktu:
- Soczewica czerwona jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin z grupy B. Soczewicę czerwoną polecamy jako dodatek do potraw z ryżu, zup i sałatek.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1440 kJ / 341 kcal |
Tłuszcz |
3,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,45 g |
Węglowodany |
48,6 g |
w tym cukry |
1,1 g |
Błonnik |
8,9 g |
Białko |
25,4 g |
Sól |
0,005 g |
Witaminy: |
Tiamina (wit. B1) |
1,1 mg (100%)* |
Ryboflawina (wit. B2) |
0,45 mg (32%)* |
Witamina B6 |
0,6 mg (43%)* |
Niacyna (wit. PP) |
2,4 mg (15%)* |
Kwas foliowy |
36 µg (18%)* |
Składniki mineralne: |
Potas |
874 mg (44%)* |
Fosfor |
301 mg (43%)* |
Magnez |
71 mg (19%)* |
Żelazo |
5,8 mg (41%)* |
Cynk |
3,3 mg (33%)* |
Miedź |
0,85 mg (85%)* |
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Może zawierać
- Orzechy: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania: soczewicę należy gotować ok. 10-15 minut w niewielkiej ilości osolonej wody, często mieszając.
Przepisy kulinarne:
Kuchnia Sante Sałatka z soczewicy Składniki: 2 szklanki gotowanej Soczewicy czerwonej Sante, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, pół szklanki majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, natka pietruszki lub koperek. Sposób przygotowania: Składniki dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku. Całość udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Sałatka z soczewicy doskonale komponuje się z żółtym serem lub serem feta. Proponujemy podawać z pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym. Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Soczewica czerwona
Adres producenta:
SANTE A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa
Adres zwrotny:
SANTE A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Uwagi o produktach "Sante" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta: serwis@sante.pl