Opis produktu:
- Czasami chcemy coś wyznać drugiej osobie, a nie bardzo wiemy jak to zrobić, żeby wyszło lekko, naturalnie i... od serca ;) Na szczęście jest na to prosty przepis: wystarczy emocje wyrazić... na słodko!
- Więcej inspiracji szukaj na Delektujemy.pl Dobra strona wypieków
Składniki:
- Ciasto: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany); szpinak liofilizowany 1,2%; mąka ryżowa, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, barwnik: kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin
- Mieszanka do masy śmietanowej: cukier, żelatyna, skrobia modyfikowana ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 78 g |
%RWS* na porcję 78 g |
Wartość energetyczna |
1355 kJ |
1054 kJ |
13% |
Wartość energetyczna |
325 kcal |
253 kcal |
13% |
Tłuszcz |
21 g |
16 g |
24% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
8,4 g |
6,5 g |
33% |
Węglowodany |
29 g |
22 g |
9% |
w tym cukry |
17 g |
13 g |
16% |
Białko |
4,7 g |
3,7 g |
7% |
Sól |
0,43 g |
0,33 g |
5% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w sposobie przygotowania (z olejem rzepakowym i śmietanką 30% tł.). |
Z jednego opakowania uzyskasz ok. 1244 g produktu po przygotowaniu (16 porcji). |
Zalecenia dla alergików:
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Zawiera
- Orzechy: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać jaja, soję, orzechy, orzeszki ziemne i nasiona sezamu.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przygotuj: Do ciasta: 3 jaja, 50 ml wody, 100 ml oleju rzepakowego Do masy śmietanowej: 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł., 100 ml przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Nastaw piekarnik na temp. 180°C (bez termoobiegu). 2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem, wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj przez 5 min. 3. Gotową masę przełóż do tortownicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 min (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 4. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta odkrój 0,5 cm od góry i pokrusz. 5. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzona śmietankę (ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji). 6. Do miseczki wlej wodę, wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj przez 0,5 min. 7. Przygotowaną masę dodaj do ubitej śmietany, miksuj przez kolejne 0,5 min, a następnie wyłóż na warstwę ciasta. 8. Wierzch posyp odłożonym pokruszonym ciastem, lekko dociśnij. 9. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Leśny mech mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Adres producenta:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl
Adres zwrotny:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl