Opis produktu:
- Miruna nowozelandzka, którą Państwu polecamy, uważana jest przez specjalistów za najlepszy gatunek tej ryby. Delikatne, białe i smaczne mięso sprawia, że rekomendujemy ją również jako idealną dla dzieci. Ryba ta, poławiana jest w wodach oceanicznych otaczających Nową Zelandię. Została wyfiletowana i zamrożona od razu po połowie, bezpośrednio na statku przetwórni, dzięki czemu zachowała swoje właściwości i walory smakowe. To sprawia, że Mirunę nowozelandzką oferujemy Państwu ramach serii "Produkt na 5 gwiazdek" w postaci fileta bez skóry nie zawierającego ości*, ani żadnych substancji E... i pokrytego tylko 10% glazury w celu zagwarantowania wysokiej jakości produktu! Dużo ryby, mało lodu. Produkty firmy Abramczyk z tym znakiem zawierają tylko tyle glazury (10%), ile potrzeba do skutecznego zabezpieczenia ryby przed utlenianiem oraz zagwarantowania wysokiej jakości produktu. Większy udział procentowy glazury nie ma uzasadnienia i powoduje wyłącznie zawyżenie masy produktu. Dlatego właśnie warto szukać produktów Abramczyk z oznaczeniem "Dużo ryby - mało lodu". Bez substancji "E...". Tak jak w wielu produktach spożywczych, również w produktach rybnych stosowane mogą być różne substancje dodatkowe, jak np. stabilizatory, regulatory kwasowości itp., które dla wiedzy konsumentów oznaczane są symbolami np. E 451(i), E332(i). Ten produkt nie zawiera żadnych substancji "E..." Ryba bez ości*. Dzięki zastosowanej metodzie filetowania ryby - PBO (Pin Bones Out) - produkt ten nie zawiera ości. To sprawia, że zarówno dzieci jak i dorośli konsumenci mogą w większym stopniu docenić jego walory kulinarne. * W trakcie produkcji zostały użyte precyzyjne techniki usuwania ości, jednak ryba jest produktem naturalnym i możliwe jest wystąpienie pojedynczych, małych wyrostków ościstych.
- Program Policz się z cukrzycą wielka orkiestra świątecznej pomocy Polecam ten produkt Tomasz Kosiński
Składniki:
- miruna nowozelandzka /Macruronus novaezelandiae/ filet bez skóry 100%
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
W 100 g produktu (bez glazury) |
%RWS* na 100 g produktu (bez glazury) |
Wartość energetyczna |
402 kJ/ 95 kcal |
5% |
Tłuszcz |
2,6 g |
4% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,7 g |
4% |
Węglowodany |
0 g |
0% |
w tym cukry |
0 g |
0% |
Białko |
18 g |
36% |
Sól |
0,43 g |
7% |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 / 2000 kcal). |
Informacja dla diabetyków |
zawartość wymienników w 100 g |
0,0 WW |
0,95 WBT = 0,72 WB + 0,23 WT |
Zalecenia dla alergików:
- Skorupiaki: Może zawierać
- Ryba: Zawiera
- Mięczaki: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać skorupiaki i mięczaki.
Rodzaj przechowywania:
Przechowywanie:
Produkt głęboko mrożony, nie zamrażać powtórnie.
Warunki przechowywania:
Lodówka: 1 dzień
W temperaturze poniżej:
* -6°C - 1 tydzień
** - 12°C - 1 miesiąc
*** -18°C - Najlepiej spożyć przed: patrz data na białym polu z boku opakowania
Przygotowanie i stosowanie:
Do spożycia po obróbce cieplnej.
Przepisy kulinarne:
Przepis na Mirunę nowozelandzką według szefa kuchni Tomasza Kosińskiego Przygotowanie: 30 minut Trudność: łatwe Miruna pieczona w folii z pietruszkowym pesto Ryba: - 360 g filetów Miruny nowozelandzkiej Abramczyk - plasterki cytryny - 1 łyżka oliwy - sól i świeżo zmielony pieprz - arkusze folii aluminiowej Pesto z natki pietruszki: - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 1/2 ząbka czosnku - 4 łyżki oliwy (najlepiej extra vergine) - sól i świeżo zmielony pieprz Z filetów miruny zmyć ochronną warstwę glazury pod letnią wodą a następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Rybę z obu stron posolić, doprawić pieprzem, a następnie przesmarować oliwą i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Filety ułożyć osobno na folii aluminiowej. Na każdym filecie położyć 2 plasterki cytryny i zawinąć całość w folię. Położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. W międzyczasie przygotować pesto z natki pietruszki: drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszać z posiekanym i roztartym końcem noża czosnkiem oraz oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Upieczoną mirunę odwinąć z folii i wyłożyć na talerze, polać pesto z natki pietruszki. Można podawać z ryżem, świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Miruna nowozelandzka filety bez skóry, głęboko mrożone, glazurowane (10%)
Pochodzenie:
Zachodni Ocean Spokojny, Metoda produkcji: złowione w morzu
Adres producenta:
ABRAMCZYK SP. Z O.O. ul. Inflancka 7 85-776 Bydgoszcz
Adres zwrotny:
ABRAMCZYK SP. Z O.O. ul. Inflancka 7 85-776 Bydgoszcz