Opis produktu:
- Otręby żytnie Sante to produkt otrzymywany podczas przemiału ziarna żyta, dodatkowo prażony w celu podniesienia jego walorów smakowych i odżywczych. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1168 kJ / 281 kcal |
Tłuszcz |
4,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
Węglowodany |
26 g |
w tym cukry |
3 g |
Błonnik |
39 g |
Białko |
15 g |
Sól |
0,01 g |
Witaminy |
Kwas foliowy |
72 µg (36%)* |
Składniki mineralne |
Potas |
900 mg (45%)* |
Fosfor |
750 mg (107%)* |
Magnez |
300 mg (80%)* |
Żelazo |
9,5 mg (68%)* |
Cynk |
8,0 mg (80%)* |
*% Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej. |
Zalecenia dla alergików:
- Mleko: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać śladowe ilości soi oraz mleka.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Kuchnia Sante Papryka zapiekana na kruchym cieście Składniki: ok. 50 g otrąb żytnich Sante, po jednej papryce czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 3 łyżki oliwy, pół szklanki jogurtu, 15 dag żółtego sera, po pół łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu, sól, pieprz; na ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, sól; do dekoracji: kilka gałązek natki pietruszki. Przygotowanie: Z mąki, masła i odrobiny soli zagnieć ciasto, włóż je do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstaw do lodówki na 30 min. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek odbierz, drobno posiekaj. Warzywa lekko podsmaż, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Ciasto wstaw do piekarnika i w temperaturze 190°C piecz przez 20 min. Podpieczone ciasto posyp obficie otrębami, wyłóż podsmażone warzywa. Jajka wymieszaj z jogurtem, wylej na warzywa, posyp tartym serem i zapiekaj 20 min w 180°C. Upieczoną potrawę podziel na porcje, ozdób gałązkami natki. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Otręby żytnie stabilizowane
Adres producenta:
Sante A. Kowalski sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa
Adres zwrotny:
Sante A. Kowalski sp.j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Uwagi o produktach "Sante" prosimy kierować do serwisu konsumenta: serwis@sante.pl