Opis produktu:
- Chleb i bułki Pizza i ciasta drożdżowe Pożywne przekąski Słodkie ciasta drożdżowe Opracowane specjalnie dla osób nietolerujących glutenu. Idealna mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba, bułek oraz pizzy.
- Znak przekreślonego kłosa - IT-016-117
- Więcej świetnych przepisów znajdziesz na www.schaer.com
Składniki:
- skrobia kukurydziana
- mąka ryżowa
- włókno roślinne (psyllium, bambus)
- mąka ryżowa pełnoziarnista 3,8%
- mąka z soczewicy 3,6%
- dekstroza
- substancja zagęszczająca: hydroksypropylometylceluloza
- sól
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
100 g |
wartość energetyczna |
1459 kJ |
wartość energetyczna |
344 kcal |
tłuszcz |
0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1 g |
węglowodany |
80 g |
w tym cukry |
2,8 g |
błonnik |
5,3 g |
białko |
2,5 g |
sól |
0,76 g |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Nie zawiera
- Mleko: Nie zawiera
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Nie zawiera
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać soję. Bez laktozy, Bez pszenicy.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przepis na pizzę Składniki ogrzać do temperatury pokojowej i nagrzać piekarnik do podanej temperatury Składniki: 300 g Schär Mix Bread, 6 g suszonych drożdży lub 13 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek, 255 ml letniej wody, 5 g soli. Przygotowanie: Wymieszać razem wszystkie składniki i wyrabiać do jednorodnej konsystencji. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuścić je w wodzie i wlać do mąki. Umieścić ciasto na blacie roboczym, wyrabiać ręcznie, lekko oprószając mąką. Przykryć bochenek wilgotną szmatką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia przez ok. 40 minut. Rozprowadzić ciasto na naoliwionej blasze do pieczenia, ułożyć pomidory, mozzarellę, itp. według uznania i piec na dolnej półce piekarnika przez ok. 20-25 minut w temperaturze 220°C. Przepis na chleb Składniki (w temp. pokojowej): 500 g gotowej mieszanki Schär Mix Bread, 450 ml letniej wody, 40 g oleju (rzepakowego lub słonecznikowego), 10 g suszonych drożdży lub 21 g świeżych drożdży oraz 8 g soli. Przygotowanie: W misce zmieszać sól, olej i wodę, potem dodać mieszankę na chleb (Schär Mix Bread) i na koniec drożdże. Wymieszać przez 30 sekund mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta na minimalnej prędkości, potem wyrabiać ciasto przez 5 minut na średniej prędkości do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce (24°C-28°C). Kiedy ciasto odpocznie, wyłożyć je na podsypany mąką blat roboczy i uformować kulę. Ułożyć ciasto w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik (210°C z termoobiegiem/ 220°C z grzaniem góra/dół) i ustawić na dnie piekarnika małą pustą żaroodporną formę. Wyrośnięty chleb posmarować z wierzchu wodą, ponacinać dowolnie (maksymalnie na głębokość 5 mm). Wlać ok. 100 ml wody do podgrzanej żaroodpornej formy stojącej na dnie piekarnika i jednocześnie wstawić do piekarnika blachę z chlebem. Czas pieczenia wynosi około 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Korzystając z automatycznego wypiekacza do chleba należy zmniejszyć ilości wszystkich składników o 50%. W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy je ugniatać przez około 15 minut. Alternatywnie, przepis na „Chleb" może być stosowany również dla wypiekacza. Wybrać program bezglutenowy (około 1 godzina i 50 minut) i „przypieczona skórka". Zwróć uwagę na maksymalną pojemność wypiekacza.
Adres producenta:
Dr. Schär AG/SPA Winkelau 9 39014 Burgstall/ Postal (BZ) Italy
Adres zwrotny:
Dr. Schär AG/SPA Winkelau 9 39014 Burgstall/ Postal (BZ) Italy