Składniki:
- skrobia kukurydziana
- skrobia pszenna bezglutenowa
- mąka kukurydziana
- glukoza
- substancja zagęszczająca: guma guar, E464
- błonnik ziemniaczany
- substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu
- regulator kwasowości: E575
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu: |
wartość energetyczna |
1490 kJ / 356 kcal |
tłuszcz: |
0,3 g |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
<0,1 g |
węglowodany: |
85 g |
- w tym cukry |
3,9 g |
błonnik |
2,7 g |
białko |
0,74 g |
sól |
0,16 g |
Zalecenia dla alergików:
- Gluten: Nie zawiera
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Produkt bezglutenowy.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przepis na wypiek chleba z mix-u Piekarz Metoda tradycyjna: Składniki: 500 g mix-u Piekarz, około 440 ml ciepłej wody (około 30°C), 2 łyżki oleju, 20 g cukru, 7 g drożdży instant lub 20-30 g drożdży świeżych, 5 g soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez około 5 min). Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczkę i pozostawić w ciepłym miejscu (temp. około 25°C) na około 45 min. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem foremki do rozgrzanego piekarnika posmarować ciasto wodą. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Od razu po upieczeniu wyjąć chleb z foremki. Metoda w piecyku automatycznym: Składniki: 500 g mix-u Piekarz, 380-400 ml ciepłej wody (około 30°C), 40 g oleju, 20 g cukru, 7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych, 5 g soli. Do piecyka wsypać mix-Piekarz oraz resztę składników i uruchomić program „gluten-free". Po około 2 godzinach wyjąć gotowy chleb - dotyczy Piecyka Panasonic, w przypadku innych piecyków należy uruchomić standardowy 3 godzinny program do wypieku chleba.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Koncentrat do wypieku chleba
Kraj pochodzenia:
Polska
Pochodzenie:
Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta:
Balviten Sp. z o.o. al. Korfantego 191 40-153 Katowice Zakład produkcyjny: ul. Wincentego Witosa 5A 32-851 Jadowniki
Adres zwrotny:
Balviten Sp. z o.o. al. Korfantego 191 40-153 Katowice Tel. +48 32 220 14 14 / 15 Faks +48 32 441 63 23 www.balviten.com