Opis produktu:
- Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Soczewicę zieloną polecamy jako dodatek do potraw z kasz i ryżu oraz do sałatek, farszu do krokietów, past i zup.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1333 kJ / 315 kcal |
Tłuszcz |
1,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
Węglowodany |
45,7 g |
w tym cukry |
1,2 g |
Błonnik |
8,9 g |
Białko |
24,4 g |
Sól |
0,03 g |
Witaminy: |
Witamina K |
22 µg (29%)* |
Tiamina (wit. B1) |
0,41 mg (37%)* |
Ryboflawina (wit. B2) |
0,27 mg (19%)* |
Witamina B6 |
0,56 mg (40%)* |
Niacyna (wit. PP) |
6,4 mg (40%)* |
Kwas foliowy |
110 µg (55%)* |
Składniki mineralne: |
Potas |
940 mg (47%)* |
Fosfor |
350 mg (50%)* |
Magnez |
110 mg (29%)* |
Żelazo |
11,1 mg (79%)* |
Cynk |
3,9 mg (39%)* |
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej |
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
- Gorczyca: Może zawierać
- Orzechy: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania: 1 szklankę soczewicy opłucz, a następnie zalej 1,5 szklanki osolonej wody i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut do momentu wchłonięcia wody przez ziarna soczewicy.
Przepisy kulinarne:
Kuchnia Sante Farsz z zielonej soczewicy Składniki: ugotowana soczewica, 1 cebula, jajko, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, sos sojowy i inne przyprawy wg upodobania. Sposób przygotowania: Ugotowaną soczewicę przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Dodaj podsmażoną, pokrojoną drobno cebulę, jajko, dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem lub inną przyprawą ziołową. Dokładnie wymieszaj. W zależności od upodobań do farszu możesz dodać mielonego mięsa, chudego boczku, kwaszonej kapusty lub pieczarek. Tak przygotowaną masę użyj jako nadzienie do pierogów lub krokietów. Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Soczewica zielona
Adres producenta:
SANTE A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa
Adres zwrotny:
SANTE A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa Uwagi o produktach "Sante" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta: serwis@sante.pl