Składniki:
- cukier
- skrobia kukurydziana
- mąka pszenna
- jaja w proszku
- naturalny aromat
- naturalny ekstrakt z wanilii
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 36 g |
%RWS* na porcję 36 g |
Wartość energetyczna |
1295 kJ |
464 kJ |
6% |
Wartość energetyczna |
311 kcal |
111 kcal |
6% |
Tłuszcz |
20 g |
7,3 g |
10% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,4 g |
2,3 g |
11% |
Węglowodany |
29 g |
11 g |
4% |
w tym cukry |
21 g |
7,6 g |
8% |
Białko |
2,9 g |
1,0 g |
2% |
Sól |
0,43 g |
0,15 g |
2% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł. i margaryną 80% tł.). |
Zalecenia dla alergików:
- Jaja: Zawiera
- Mleko: Może zawierać
- Orzechy: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać mleko, soję, orzechy, orzeszki ziemne i nasiona sezamu.
Dodatki:
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Sposób przygotowania: Krem Przygotuj: 500 ml mleka, 200 g masła lub margaryny. Zawartość torebki rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. Zmiksuj ugotowaną zimną masę, dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując. Ciasto Przygotuj: 250 ml wody (1 szkl.), 125 g margaryny, 5 jaj, 1 szklankę mąki pszennej (ok. 150 g), pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź. Do chłodnej masy dodaj proszek do pieczenia, wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. Ciasto podziel na dwie części. Połowę ciasta rozprowadź cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C (bez termoobiegu) i piecz przez 10 min. Zmniejsz temp. do 200°C (bez termoobiegu) i piecz jeszcze ok. 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Drugą połowę ciasta upiecz tak samo. Upieczone i wystudzone ciasto przełóż przygotowanym kremem i posyp cukrem pudrem.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Krem karpatka oryginalna w proszku.
Adres producenta:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl
Adres zwrotny:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl