Opis produktu:
- Czasami chcemy coś wyznać drugiej osobie, a nie bardzo wiemy jak to zrobić, żeby wyszło lekko, naturalnie i... od serca ;) Na szczęście jest na to prosty przepis: wystarczy emocje wyrazić na słodko!
- Więcej inspiracji szukaj na www.delektujemy.pl Dobra strona wypieków
Składniki:
- Ciasto: mąka pszenna, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu)
- Krem: cukier, skrobia kukurydziana, mąka pszenna, jaja w proszku, naturalny aromat, naturalny ekstrakt z wanilii
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 63 g |
%RWS na porcję 63 g |
Wartość energetyczna |
1454 kJ |
909 kJ |
11 % |
Wartość energetyczna |
349 kcal |
218 kcal |
11 % |
Tłuszcz |
24 g |
15 g |
21 % |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
7,3 g |
4,6 g |
23 % |
Węglowodany |
29 g |
18 g |
7 % |
w tym cukry |
14 g |
9,1 g |
11 % |
Białko |
5,2 g |
3,2 g |
6 % |
Sól |
0,58 g |
0,35 g |
6 % |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w sposobie przygotowania (z mlekiem 2% tł., i margaryną 80% tł.). |
Z jednego opakowania uzyskasz ok. 1250 g produktu po przyrządzeniu (20 porcji). |
Zalecenia dla alergików:
- Jaja: Zawiera
- Mleko: Może zawierać
- Orzechy: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać mleko, soję, orzechy, orzeszki ziemne i nasiona sezamu.
Dodatki:
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy kulinarne:
Przygotuj: Do kremu: 500 ml mleka, 200 g masła lub margaryny Do ciasta: 250 ml wody (ok. 1 szklanki), 125 g margaryny, 4-5 jaj (w zależności od wielkości) Do dekoracji: 1 łyżkę cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. 2. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj i wlej rozprowadzony proszek. 3. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. 4. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując, do gładkiej konsystencji. 5. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź. 6. Nastaw piekarnik na temp. 220°C (bez termoobiegu). 7. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. 8. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na blasze 25 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. 9. Wstaw do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika i piecz 25-30 min (każde ciasto piecz oddzielnie, do uzyskania złocistego koloru). 10. Po upieczeniu wystudź ciasto. 11. Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta. 12. Ciasto posyp cukrem pudrem.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Karpatka mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Adres producenta:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl
Adres zwrotny:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl