Opis produktu:
- Pojemność opakowania 370 ml
Składniki:
- woda
- mąka żytnia (zawiera gluten)
- sól
- przyprawy
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g: |
Wartość energetyczna |
220 kJ/ 52 kcal |
Tłuszcz |
<0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
Węglowodany |
11 g |
w tym cukry |
0,4 g |
Białko |
0,9 g |
Sól |
0,40 g |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Zawiera
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Przepisy kulinarne:
Przepis na Żurek domowy (na około 3 litry wywaru) Składniki: 400 g białej kiełbasy, 100 g wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 suszone grzybki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 0,2 l kwaśnej śmietany, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, pieprz, szczypta majeranku. Obrane warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, umyte i namoczone grzyby. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki i podsmażamy na tłuszczu. Wywar z warzyw przecedzamy i zalewamy żurem. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane produkty oraz roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy przez następne 20 minut, dodając w końcowej fazie śmietanę i szczyptę majeranku. Na talerzu układamy połówki ugotowanego na twardo jajka i zalewamy żurkiem. Życzymy smacznego!
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Żurek na zakwasie koncentrat. Produkt pasteryzowany.
Adres producenta:
Wyprodukowano dla: Firma Handlowa Rolnik Sp. Jawna ul. Przelotowa 7 43-190 Mikołów
Adres zwrotny:
Firma Handlowa Rolnik Sp. Jawna ul. Przelotowa 7 43-190 Mikołów www.rolnik.pl