Opis produktu:
- Warto spożywać otręby owsiane, gdyż: są źródłem błonnika; obniżają poziom cholesterolu we krwi; regulują przemianę materii; są łatwe i wygodne w przygotowaniu; charakteryzują się oryginalnym smakiem; dostarczają dużych ilości fosforu, magnezu, żelaza i cynku;
- Jedna porcja dostarcza (~12 g): energia 182 kJ 43 kcal 2%* w 100 g: 1517 kJ / 360 kcal *% RWS *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Składniki:
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
100 g |
1 porcja (~12 g) |
*% RWS w porcji (~12 g) |
Wartość energetyczna |
1517 kJ |
182 kJ |
2% |
Wartość energetyczna |
360 kcal |
43 kcal |
Tłuszcz |
6,7 g |
0,8 g |
1% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,5 g |
0,2 g |
1% |
Węglowodany |
56 g |
6,7 g |
3% |
w tym cukry |
0,8 g |
0,1 g |
0% |
Błonnik |
12 g |
1,4 g |
Białko |
13 g |
1,6 g |
3% |
Sól |
<0,01 g |
<0,01 g |
0% |
Składniki mineralne: |
Potas |
341 mg 17%** |
40,92 mg |
2%** |
Fosfor |
356 mg 51%** |
42,72 mg |
6%** |
Magnez |
113 mg 30%** |
13,56 mg |
4%** |
Żelazo |
3,86 mg 28%* |
0,46 mg |
3%** |
Cynk |
2,54 mg 25%** |
0,3 mg |
3%** |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
**Dzienna referencyjna wartość spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych). |
Opakowanie zawiera 17 porcji. |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania:
Na porcję |
Jedna porcja dostarcza (~12 g): |
Wartość energetyczna |
182 kJ |
|
43 kcal |
w 100 g: 1517 kJ / 360 kcal |
*% RWS |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Zalecenia dla alergików:
Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte.
Przepisy kulinarne:
Przepis na: Batony owsiane. Składniki: 300 g otrąb owsianych, 50 g siemienia lnianego, 20 g nasion chia, 100 g rodzynek, 100 g migdałów, sok i skórka z połowy cytryny, 200 g miodu, 50 ml wody, sezam do posypania. Sposób przygotowania: Na patelni podpraż migdały aż zaczną intensywnie pachnieć, przełożyć do miski. Na tej samej patelni podprażyć otręby owsiane, siemię lniane i chia aż otręby nabiorą złocistego koloru. Otręby przełożyć do miski z migdałami. Dodać rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Miód z wodą podgrzać aż mód się rozpuści. Dodać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Zwilżonymi dłońmi wszystko wyrównać i docisnąć, wierzch posypać sezamem i ponownie docisnąć, aby sezam się przykleił. Ostawić na kilka godzin żeby stwardniało. Całość wyjąć z formy i ostrym nożem pokroić na batony.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Otręby owsiane
Kraj pochodzenia:
Polska
Pochodzenie:
Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta:
Kupiec Sp. z o.o. Paprotnia ul. Kupiecka 17 62-513 Krzymów
Adres zwrotny:
Kupiec Sp. z o.o. Paprotnia ul. Kupiecka 17 62-513 Krzymów kupiec@kupiec.pl www.kupiec.pl