Opis produktu:
- Kasza kuskus to drobna kaszka z wysokogatunkowych partii pszenicy durum, poddana gotowaniu na parze, co znacznie skraca czas jej przyrządzania. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Warto spożywać Kaszę Kuskus, gdyż: nie wymaga gotowania, charakteryzuje się błyskawicznym sposobem przyrządzania; zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych przez organizm białek i minimalną ilość tłuszczu; pszenica, z której wytwarzany jest kuskus działa wzmacniająco na serce, nerki i wątrobę; jest bardzo zdrowym i praktycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup, sałatek, deserów lub jako dodatek do drugich dań; pasuje także do różnych sosów: pomidorowego, grzybowego, chrzanowego, koperkowego itp.; równie smaczny na ciepło jak i na zimno jako składnik wielu oryginalnych sałatek; jest lekkim a jednocześnie sycącym posiłkiem;
- Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 767 kJ 181 kcal 9%* w 100 g: 1533 kJ/361 kcal % RWS* Jedno opakowanie 300 g zawiera 6 porcji kaszki. * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Składniki:
- kaszka kuskus 100% (semolina z pszenicy durum)
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g |
w 1 porcji 50 g |
% RWS* w 1 porcji |
Wartość energetyczna |
1533 kJ |
767 kJ |
9% |
|
361 kcal |
181 kcal |
Tłuszcz |
1 g |
0,5 g |
1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g |
0,2 g |
1% |
Węglowodany |
75 g |
37,5 g |
14% |
- w tym cukry |
0,6 g |
0,3 g |
0% |
Błonnik |
5 g |
2,5 g |
Białko |
13 g |
6,5 g |
13% |
Sól |
<0,01 g |
<0,01 g |
0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania:
Na porcję |
Jedna porcja 50 g dostarcza: |
Wartość energetyczna |
767 kJ |
|
181 kcal |
w 100 g: 1533 kJ/361 kcal % RWS* |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Zalecenia dla alergików:
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania: Odmierzyć odpowiednią porcję kuskus i przesypać do salaterki. Zalać wrzącą osoloną wodą lub bulionem, tak, aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu. Odczekać 5 minut i rozdrobnić widelcem.
Przepisy kulinarne:
Papryka faszerowana kaszką kuskus Składniki na 4 osoby: - 4 papryki - 150 g kaszki kuskus Kupiec - 1 marchewka - ½ szkl. mleka - 1 pęczek dymki - 4 listki bazylii - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta mąki - 1 łyżeczka masła - 1 ½ szkl. rosołu (może być z kostki) - sól, pieprz, curry do smaku Przygotowanie: Marchewkę, czosnek i dymkę, oczyść, drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj 1 szkl. wody, sól, curry i zagotuj. Zdejmij z ognia wsyp kaszkę kuskus i wymieszaj. Z papryki odkrój wierzch, wydrąż i wypełnij przygotowanym farszem. Faszerowane papryki wstaw do naczynia do zapiekania i podlej szklanką rosołu, zapiekaj ok 15 min. temp. 170°C. Masło rozgrzej, posyp mąką i zrób zasmażkę, wklej pozostałą część rosołu i gotuj przez chwilę. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw przyprawami. Upieczone papryki podawaj z sosem.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kaszka Kuskus
Kraj pochodzenia:
Polska
Pochodzenie:
Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta:
KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów
Adres zwrotny:
KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów kupiec@kupiec.pl www.kupiec.pl