Opis produktu:
- Warto spożywać Kaszę gryczaną, gdyż: nie zawiera glutenu; wpływa na obniżenie cholesterolu; zawiera spore ilości przeciwutleniacza rutyny, dzięki czemu działa wzmacniająco na naczynia krwionośne; jest wartościowa pod względem odżywczym; jest bogata w białko o wysokiej wartości odżywczej; zawiera witaminy B i PP, odpowiadające w organizmie za regenerację systemu nerwowego i regulację poziomu cukru we krwi; zawiera także żelazo, magnez, potas i wapń, czyli te wszystkie związki mineralne, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować; posiada niepowtarzalny smak i intensywny zapach; jest daniem lekkostrawnym.
- Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 754 kJ 177 kcal 9%* w 100 g: 1507 kJ/355 kcal % RWS* 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
w 100 g |
w 1 porcji 50 g |
% RWS* w porcji 50 g |
Wartość energetyczna |
1507 kJ |
754 kJ |
9% |
Wartość energetyczna |
355 kcal |
177 kcal |
Tłuszcz |
3,1 g |
1,5 g |
2% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
0,3 g |
2% |
Węglowodany |
69,3 g |
34,6 g |
13% |
- w tym cukry |
0,7 g |
0,4 g |
0% |
Błonnik |
5,9 g |
3,0 g |
Białko |
12,6 g |
6,3 g |
13% |
Sól |
<0,01 g |
<0,01 g |
0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania:
Na porcję |
Jedna porcja 50 g dostarcza: |
Wartość energetyczna |
754 kJ |
|
177 kcal |
w 100 g: 1507 kJ/355 kcal |
% RWS* |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Sposób przygotowania: Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przepisy kulinarne:
Pierożki z kaszą gryczaną Składniki dla 4 osób: farsz: - 200 g ugotowanej kaszy gryczanej Kupiec - cebula - 4 łyżki masła - 5 dag suszonych grzybów - 10 dag wędzonego boczku - szklanka mleka - sól, pieprz, zielona cebulka ciasto: - 2 szklanki mąki - szklanka śmietany 22% - 2 jajka - łyżka margaryny do formy - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: grzyby opłucz i mocz w mleku 2 godziny. Odsącz i gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 30 min. Odcedź i drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i lekko zrumień na łyżce masła. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Kaszę wymieszaj z cebulą, boczkiem i grzybami i podsmaż na pozostałym maśle stale mieszając, przypraw solą i pieprzem. Ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, śmietanę i jedno jajko. Wyrób miękkie, sprężyste ciasto, owiń folią i odłóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj kwadraty, na każdym połóż farsz, złóż na pół po przekątnej i zlepiaj brzegi ciasta. Żaroodporne naczynie posmaruj margaryną i ułóż w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kasza Gryczana Prażona
Kraj pochodzenia:
Polska
Pochodzenie:
Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta:
KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów
Adres zwrotny:
KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów kupiec@kupiec.pl www.kupiec.pl