Składniki:
- cukier
- mąka pszenna
- skrobia pszenna
- skrobia ziemniaczana
- mąka pszenna tortowa
- proszek jogurtowy 5,5% (mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), kultury bakterii jogurtowych)
- mąka ryżowa
- proszek do pieczenia (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu)
- maltodekstryna
- substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar
- aromat
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g |
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 35 g |
%RWS* na porcję 35 g |
Wartość energetyczna |
1586 kJ |
555 kJ |
7% |
Wartość energetyczna |
378 kcal |
132 kcal |
7% |
Tłuszcz |
16 g |
5,5 g |
8% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
4,8 g |
1,7 g |
8% |
Węglowodany |
54 g |
19 g |
7% |
w tym cukry |
29 g |
10 g |
11% |
Białko |
5,1 g |
1,8 g |
4% |
Sól |
1,10 g |
0,39 g |
6% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł. i margaryną 80% tł.). |
Ok. 1050 g produktu po przygotowaniu (30 porcji) |
Zalecenia dla alergików:
- Jaja: Może zawierać
- Mleko: Zawiera
- Orzechy: Może zawierać
- Orzeszki ziemne: Może zawierać
- Sezam: Może zawierać
- Soja: Może zawierać
- Pszenica: Zawiera
Inne informacje o alergenach:
Produkt może zawierać jaja, soję, orzechy, orzeszki ziemne i nasiona sezamu.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa:
Nasz przepis na ciasto jogurtowe Przygotuj: Do ciasta: 4 jaja, 150 ml mleka, 175 g margaryny (lub masła). Ciasto doskonale smakuje jeżeli mleko zastąpimy 150 g jogurtu naturalnego. Sposób przygotowania: Rozpuść i ostudź margarynę. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z mlekiem (lub jogurtem), dodaj margarynę, wsyp zawartość opakowania i miksuj ok. 4 min. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temp. 165-175°C przez 40-45 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Baw się smakiem! Udekoruj cukrem pudrem. Dodaj do ciasta maliny, brzoskwinie lub jabłka. Idealnie smakuje z dodatkiem prażonych migdałów.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Ciasto jogurtowe. Mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Adres producenta:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl
Adres zwrotny:
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl