Franczyza Dostawa Blog Kontakt
Wersja polska English version
Zaloguj się
Zarejestruj konto
Przypomnij hasło
Wyślij ponownie email aktywacyjny
Dostawa
Regulamin
Kontakt
O nas
Jesteś tu:
Kod pocztowy: Polska
opis obrazka

Sposoby na idealnie zaparzoną kawę

Przepisy | 2021-01-07

Dlaczego kawa jest tak wyjątkowa i ceniona?

Palone i mielone ziarna kakaowca doskonale pobudzają organizm do działania, jednocześnie dogadzając w pełni naszemu podniebieniu. Jej smaku nie sposób opisać słowami, ją trzeba po prostu poczuć. Jeśli w grę wchodzi sposób jej parzenia, trudno jest znaleźć jedną, stosowną metodę, gdyż różne są jej rodzaje. Inaczej bowiem należy przyrządzić kawę w ekspresie, inaczej w kawiarce, a jeszcze inaczej po turecku. Gorąca, niezwykle aromatyczna, czarna czy może z dodatkiem mleka lub śmietany? Każdy lubi ją zupełnie inną, ale jedno jest pewne - bez względu na jej rodzaj, jest doskonała. Potrafi postawić na nogi każdego. Jest idealna na początek dnia, jak również i jako dodatek do poobiedniego ciasta. Jak więc ją zaparzyć, by okazała się być idealną?

Kawa mocna z ekspresu przelewowego

Ekspres przelewowy jest to metoda parzenia kawy sypanej dla osób, które lubią ją w nieco mocniejszej formie. To idealny wybór dla prawdziwych miłośników kawy. Szczególnie istotna jest tutaj metoda parzenia. Ziarna kawy mają długi kontakt z wodą, co sprawia, że taki napój mimo, iż jest łagodniejszy od espresso, to jednak ma większą zawartość kofeiny, w porównaniu do ekspresu ciśnieniowego. Jak wygląda parzenie? Do pojemnika na kawę włożyć należy filtr, wsypując do niego odpowiednią porcję zmielonych ziaren kawy. Do zbiornika, w którym jest grzałka, wlewa się wodą, by ta po zagotowaniu za pomocą rurki mogła przelecieć przez filtr z kawą. Potrzeba około 10 - 15 minut, by gotowy napar znalazł się w dzbanku. Każdy, kto lubi naprawdę bardzo dobrej jakości kawę, na pewno nie pożałuje tych minut spędzonych nad jej przygotowaniem.

Kawa po turecku - jak ją zrobić, by była wyjątkowa?

Kawa po turecku jest czarna i niezwykle mocna. Idealna, by rano rozpocząć w pełni energii dzień, nawet jeśli zmęczenie równe jest 100%. Aby zrobić kawę po turecku, potrzebny jest w tym celu tygielek, a więc specjalne naczynie, dzięki któremu można wydobyć to co najlepsze, a więc smak i aromat ziaren kakaowca. Do naczynia wsypuje się zmielone ziarna i cukier. Można dodać też cynamon czy na przykład kardamon. 1 filiżanka - 1 łyżeczka kawy. Ilość cukru powinna być taka, jaką zazwyczaj stosuje się przy zwykłej kawie, chyba że jej nie słodzimy. Nastawiając tygielek na ogień, należy podgrzewać wodę, ale jednocześnie nie dopuszczając do jej zagotowania. Gdy pojawia się więc pianka, należy zdjąć naczynie z ognia, jednakże po jej zejściu na nowo postawić na ogień i tak dwa razy. Na dno filiżanki układa się wytworzoną, gęstą piankę, a następnie zalewa się ją kawą. Mmmm, tak przygotowana smakuje po prostu wybornie.

Kawa włoska z kawiarki ciśnieniowej

Bez wątpienia jest to jedna z najbardziej popularnych kaw na rynku, którą przygotowuje się w specjalnej kafeterce, inaczej zwanej czajnikiem moka. Idealna alternatywa dla dużego i drogiego ekspresu. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Wlewamy wodę do zbiorniczka na nią, a do sitka wsypujemy zmieloną kawę. Całość ustawia się na ogniu. Wrząca na dole woda wytwarza w zbiorniczku ciśnienie, wypychając ją przez sitko do górnej części. W momencie bulgotania należy od razu zdjąć ją z gazu i wlać do filiżanki.

Kawa z ręcznego ekspresu

Nie trzeba posiadać wcale drogich ekspresów, aby móc smakować jedyną w swoim rodzaju, znakomitą kawę. Wystarczy tylko posiadać odpowiedni ręczny ekspres, a także umiejętność, jaką jest parzenie w niej kawy. Idealnie sprawdzi się tutaj świeżo mielona kawa, najlepiej od razu przed jej przygotowaniem. Jak ją zrobić? Najpierw należy zagotować wodę w czajniku, a następnie trochę odczekać, aż ta osiągnie temperaturę około 85 stopni Celsjusza. Następnie należy zmielić kawę i wsypać ją do tuby aeropressu. W tym czasie kawa chłonie wodę i pęcznieje. Po około 30 sekundach, należy dolać wodę prawie do pełna, mieszając ją. W następnej kolejności także należy odczekać 30 sekund i zakręcić sitko z filtrem. Taki aeropress stawia się nad filiżanką i wyciska się z niego zaparzoną kawę. Jak widać sposobów parzenia kawy może być naprawdę bardzo dużo. Każda smakuje nieco inaczej, ale każda przy tym jest wyborna, smaczna i energetyzująca. Każdy z pewnością ma swój ulubiony sposób jej parzenia. Aby była smaczna, konieczne jest odpowiednie jej wykonanie. Nie trwa to 10 sekund, dlatego też trzeba uzbroić się w cierpliwość, a wtedy efekt okaże się być zdumiewający, szczególnie jeśli w grę wchodzą nasze kubki smakowe. A Ty jak parzysz swoją ulubioną kawę?
Ilość produktów:
0
Łączna wartość:
0,00 zł
Twój koszyk jest pusty
Otwórz koszyk
opis obrazka
opis obrazka
rodowita wilczki
Inka Napój Roślinny
opis obrazka
Określ kraj i kod pocztowy miejsca dostawy:
Kraj dostawy:  
Kod pocztowy: