Franczyza Dostawa Blog Kontakt
Wersja polska English version
Zaloguj się
Zarejestruj konto
Przypomnij hasło
Wyślij ponownie email aktywacyjny
Dostawa
Regulamin
Kontakt
O nas
Jesteś tu:
Kod pocztowy: Polska
opis obrazka

Jak zrobić latte?

Przepisy | 2021-04-08

Jak zrobić latte? Każdy wielbiciel kawy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że ta wiele ma imion i występuje w kilkudziesięciu różnych rodzajach. Gdybyśmy mieli jednak wyróżnić taki, który cieszy się na świecie zdecydowanie największą popularnością, musielibyśmy wskazać latte. Jak wygląda proces jego tworzenia? Z jakich składników się składa i jakie powinny być ich użyte przez nas proporcje? Jak zrobić latte idealne? O tym wszystkim, ale i o innych rzeczach ściśle z tym związanych opowiemy w naszym dzisiejszym wpisie.

Czym jest latte? Różnice między latte a latte macchiato

Zanim w ogóle przejdziemy do przybliżenia procesu powstawania kawy latte, warto przysiąść nad tym, czym tak właściwie ono jest. Jego podstawą jest mocne i aromatyczne espresso, choć nie da się nazwać go jego głównym składnikiem - zazwyczaj stanowi ono zaledwie 20% całego napoju. Całą resztę tworzy gorące, spienione mleko - to ono dominuje w całej kompozycji, którą dodatkowo można urozmaicić (choć niekoniecznie) dodatkami smakowymi. Bardzo często wykorzystuje się do tego chociażby cynamon czy miód. Idąc do kawiarni bardzo często mamy do wyboru dwa rodzaje kawy latte - tę "zwykłą", bez żadnego przydomka, oraz macchiato. Różnice między obiema są marginalne i widoczne wyłącznie w sposobie podania. Podczas gdy w zwykłym latte mleko jest zmieszane z kawą, a na samej górze znajduje się niewielka ilość mlecznej pianki, w przypadku wersji macchiato można rozróżnić trzy wyraźnie odróżniające się od siebie warstwy - mleko, espresso oraz mleczną pianę. Mimo że początkowo są one wyraźnie rozgraniczone, przed wypiciem i tak należy je zmieszać.

Jak zrobić dobre latte? - krok po kroku

Choć dobre latte składa się z zaledwie dwóch składników głównych (i kilku dodatkowych, ale tylko jeśli mamy na nie ochotę), jego przygotowanie nie jest takie łatwe - wymaga od nas bowiem odpowiedniego zachowania proporcji, ale i wybrania produktów, które będą dobre jakościowo, a które zapewnią ostatecznej wersji napoju odpowiedni smak i aromat. Uwaga! Jako że na ostateczną formę latte największy wpływ mają jego części składowe, a zatem dobre mleko (najlepiej takie do spieniania, jak to firmy Mlekpol) oraz wysokiej jakości kawa, musimy wybrać porządny sklep, w którym się w nie zaopatrzymy. Takim może być E-szop24.pl, w którym wyselekcjonowane zostały wyłącznie produkty najwyższej jakości, spełniające nawet najwyższe oczekiwania. Aby zrobić idealne latte, powinniśmy przygotować sobie około 25 ml espresso, które powinno być wyraziste i mocne - takie, aby było je czuć pośród stanowiącego większą część napoju mleka. Wszystko tutaj zależy od ziaren kawowych, a przede wszystkim czasu ich palenia, odmiany oraz pochodzenia. Przygotujmy też około 125 ml (pół szklanki) mleka, najlepiej 3,2%. Możemy przy tym posłużyć się mlekiem sojowym, niskotłuszczowym lub nawet kokosowym - musimy jednak wtedy mieć na uwadze to, że mogą one mieć trudności ze spienianiem się. Tak przygotowani do procesu robienia latte, powinniśmy kolejno: Zaparzyć w osobnej filiżance espresso - najlepiej, jeśli nie będziemy go parzyli zbyt długo. Zastosujmy więc do tego ekspres o wysokim ciśnieniu, który zaparzy je szybciej. Dzięki temu unikniemy cierpkiego smaku i goryczki. Spienić mleko i wlać je do wysokiej szklanki - jeśli postawimy na mleko klasyczne, zdecydujmy się na to z wysoką zawartością tłuszczu. Koniecznie schłodźmy je wcześniej w lodówce, dzięki czemu będziemy w stanie uzyskać bardziej aksamitną piankę. Jeśli przygotowujemy zwykłe latte, nie musi jej być dużo. Odstawić mleko na około pół minuty, co pozwoli mu uspokoić się po procesie spieniania. Wlać espresso do szklanki przy użyciu delikatnego strumienia, najlepiej lejąc po ściance szklanki. Możemy też skorzystać z łyżeczki. Krok ten jest konieczny do osiągnięcia warstw - jeśli nie zależy nam na tym, możemy wlać espresso w bardziej dowolny sposób. Odczekać na stabilizację wszystkich warstw - jeśli oczywiście postanowiliśmy postawić na latte macchiato. Oczywiście proces robienia latte możemy zakończyć dodaniem wszelkiego rodzaju dodatków. Świetnym towarzyszem latte jest cynamon, który nadaje całej kompozycji nieco większej wyrazistości smaku. Jeżeli planujemy wykorzystanie syropu, najlepiej zróbmy to przed wszystkimi wspomnianymi przez nas powyżej krokami - zwłaszcza jeśli celujemy w utrzymanie warstw naszej kawy. Jeśli nam nie zależy, możemy go wykorzystać przy dodawaniu innych dodatków.

Podsumowanie

Choć latte można śmiało uznać za jeden z najbardziej standardowych rodzajów kawy, jego przygotowanie wcale nie musi być tak proste, jak mogłoby się wydawać - przynajmniej jeśli chcemy osiągnąć efekt "wow" i stworzyć napój, który zachwyci pijące go osoby smakiem oraz wyglądem. Pamiętajmy, jak ważne jest dobranie odpowiednich składników bazowych - to one, obok techniki robienia i proporcji, są w największym stopniu odpowiedzialne za ostateczny efekt. Najlepszej jakości składniki znajdziemy tylko w zaufanych sklepach pokroju e-szop24.pl. Warto zaopatrzyć się w większą ich ilość, mając na uwadze fakt, że to właśnie latte robi się zdecydowanie najczęściej.
Ilość produktów:
0
Łączna wartość:
0,00 zł
Twój koszyk jest pusty
Otwórz koszyk
opis obrazka
opis obrazka
rodowita wilczki
Inka Napój Roślinny
opis obrazka
Określ kraj i kod pocztowy miejsca dostawy:
Kraj dostawy:  
Kod pocztowy: